10 Nisan 2012 Salı

Kıyaslama

Sinek Isırıklarının Müellifi / Barış Bıçakçı 
  İstanbul ile Ankara karşılaştırması yaptı. İstanbul'a giden herkes dönüşte böyle bir kıyaslama getirir, lokum gibi ya da pişmaniye, saray helvası, Bolçi. "İstanbul'da insanların tek amacı İstanbul'un tadını çıkarmak gibi görünüyor. Avına dişlerini geçirmeye çalışan yırtıcı hayvanlara benziyorlar. Ankara'ya istesen bile dişlerini geçiremezsin, bir sürü üst geçit var." Metin ile birlikte bu şakaya güldüler. Kapatırken Cemil şöyle dedi: "İstanbul'da gün boyu dolaşırken dünyanın haline üzüldüm. Ankara'da insan sadece Ankara'nın haline üzülüyor." 

16 yorum:

  1. Doğma büyüme ve Antalya'da yaşıyor olmama rağmen hala o şehri çok seven biri olarak bu satırlara ben de takılmıştım:)) İyi kıyaslamaydı...

    YanıtlaSil
  2. çok güzel söylemiş, Ankara'ya yanında kıyaslama getirmemek kaçınılmaz
    hele buraya neler getirdim neler =)
    Antalyada bir arkadaşım yaşıyor, buraya taşının diyor tayin isteyip
    bu kadar çok değişikliği bünyem kaldırır mı sence diyorum
    bişey olmaz diyor =)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ben yukarıdaki cümleyi eksik yazmışım, doğma büyüme Ankaralı yazacaktım aslında:)) Eğer yazın 2 ay kendini sıcaktan atacak başka bir şehrin varsa Antalya'ya doyulmaz o kadar söyleyim. Hem doğa, hem iklim, hem kültür ve sanat ortamı muhteşemdir. Bence de bir düşün:)

      Sil
    2. güzelliğinden şüphem yok =) neden olmasın
      siz neden taşındınız Antalyaya iş nedeniyle mi

      Sil
    3. Benim eşim Antalyalı canım, eş durumundan artık ben de Antalyalı oldum, uzun yıllardır bu şehirdeyiz ve çok seviyorum. Burada öğretmen olarak çalıştım ve burada emekliye ayrıldım. Artık başka bir şehirde yaşayamam gibi geliyor (tabii yazın 2-3 ay kırmak koşuluyla, yazın bir cehennem çünkü). Anla artık nasıl alıştığımı:))

      Sil
    4. ne kadar güzel
      ben de bir gün bir şehir için böyle söyleyebilecek miyim çok merak ediyorum
      ve öğretmenlere çoook imreniyorum

      Sil
  3. Ben de en son Barış Bıçakçı'nın Bizim Büyük Çaresizliğimiz'i okumuştum, şimdi sıra Sinek Isırıklarının Müellifi'nde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onu da çok merak ediyorum, beğendin mi sen?

      Sil
  4. ben sevmiyorum ankara-istanbul, ankara-izmir vs. karşılaştırmaları. istanbul dünyanın en güzel şehirlerinden biri zaten. ne gerek var habire ankara'yı dövmeye? yalnız ankara ikiye ayrılıyor. o şekilde kıyaslanabilir. biri çocukluğumdaki küçük, kendine has, farklı bir atmosferi olan, o atmosferden bugün türkiye'de ünlü olan birçok müzisyen ve sanatçıyı çıkarmış güzel şehir. diğeri ise kocamaaan, göç ala ala şişmiş, alt yapısı kaldırmayan, alt geçit üst geçit arası düz alan bulmanın mümkün olmadığı, korkunç trafikli vs... yine de o eski kendine has güzellikleri; seğmenlerin, papazın bağı'nın, eymir'in, kuğulu park'ın, bestekar'ın, tunalı'nın, pasajlarının, ulus'taki tarihi binalarının, kalenin, kızılırmak sineması'nın, 7. caddenin hatırına katlanılan şehir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel söyledin, tekrar bi Ankara turu yapmış gibi oldum.
      Ankaradan taşındığım zaman İstanbul bana çok korkutucu gelmişti.
      Zamanla kaçınılmaz şey bana da oldu ve İstanbula aşık oldum. Kıyaslamak gereksiz oldu. Ama Ankaranın yeri tabiki ayrı ama memleketim gibi hissetmiyorum nedense

      Sil
  5. bu kadar yerinde bir kıyaslama mı olur :D Doğma büyüme bir İstanbullu olarak hayatımın en az beş yılını da Ankara'da geçireceğimi göz önüne alırsam çok yerinde olmuş diyebilirim. Veee bu kitabı en kısa zamanda okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seninki benim yaşadağımın tam tersi olmuş. Çok daha zorlu bi durumdasın.
      Bloguna baktım şimdi aynı okuldan mezunum ^.^ Ankaranın tadını en çok çıkarabileceğin yerdesin..
      fotolara baktım hasret giderdim

      Sil
  6. Ankara gördüğüm kadarıyla tam bir memur şehri, saat onda her yer kapanır, herkes evlerindedir, ve Ankara denince benim aklıma hep "bizim evin halleri" dizisi gelir. sanki oradaki bütün insanlar öyle basit, sakin ve huzurlu birer hayat yaşıyorlarmış gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru walla :) biraz da ölü o yüzden.
      saat onda in - cin top oynar. markete bile giderken tırsardım gece :)
      ama onunda değişik bi güzelliği var. sokaklar - evler çok düzenli geliyor bana
      tv de bi sokağının ucunu görüyüm hemen anlarım ankara olduğunu, çok kendine özgü :)
      bi de daha havadan geliyor, istanbul basık
      kıyasla kıyasla bitmess

      Sil
  7. doğma büyüme bir ankaralı olarak, bu şehirden gına getirdiğim şu günlerde okuyunca güldüm bi :D ankarada ankaranın haline dertlenmek cümlesi tam oturmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. içinde yaşarken anlamazdım ama İstanbuldan sonra hak veriyorum
      bir de aklıma geliyor bu aralar hava düzeldi ya
      yazın ne pis oluyor kuru sıcak :s

      Sil