8 Mayıs 2013 Çarşamba

Polisiye severlere bir sorum var

Baharın geleceği yok, beklemekten vazgeçtim.
Ben seni sisli, puslu, soğuk da seviyorum Zonguldak. (yalana bak) 
Arada iki gün güneş gördüm, şöyle bir canlandım aylardır kapısına uğramadığım Halk Kütüphanemize gittim. Bahsetmiştim daha önce çok değişik bulduğum bir görevli çalışıyor. İlk gördüğümde hah dedim tam bir suratsız kütüphaneci klişesi. Ama kitaplar hakkında konuşmaya başladığınız da bambaşka biri oluyor. Polisiye çok sevdiği için mutlaka önerilerinden faydalanıyorum. Elinin altında birkaç öneri oluyor mutlaka hemen birini veriveriyor.
Psikanalist ve Aklından Bir Sayı Tut favorileriymiş. Bir de James Patterson hayranı, bulamadığı bir iki tane kitap kalmış onların peşine düşmüş. Ben Aklından Bir Sayı Tut'u kapağından dolayı Empati, Olasılıksız tarzı sanıp hiç bakmamıştım bile. Kitap kapağı meselesi önemli, keşke daha özenli yapılsa ülkemizde de.
Son gidişimde bana Tami Hoag verdi, 'Ölümden Daha Derin' 1985 yılında geçen bir polisiyeydi. FBI'ın son teknoloji nimetlerinden faydalanamadığı bir hikaye okumayalı çok olmuş. Su gibi aktı gitti, hemen okudum. Üç küçük çocuğun okul çıkışında bir ceset bulmalarıyla başlayan seri katil hikayesiydi. Bu olayla Dennis, Wendy ve Tommy'nin ve ailelerinin hayatları kaçınılmaz olarak değişiyor.
Beni rahatsız eden bir nokta oldu, okuyan varsa belki hatırlar. Dennis diğer çocuklara göre daha problemli, ailede şiddet gören bir çocuk, çok disiplinli bir babası ve alkolik bir annesi var. Dennis de arkadaşlarına karşı acımasız, hırçın ve saldırgan. Sık sık Dennis'in ileride seri katil olacağının şüphe götürmez olmasına, yaşadıklarından çok etkilendiği için bir daha asla düzelemeyeceğine değinilmiş. Böyle kesin bir hüküm verilmesini yadırgadım, Tami hanım gelecek kitaplarının seri katil kahramanını yaratıyor galiba. (Okumadığım için bilmiyorum Dennis Farman'lı bir serisi var mı acaba Hoag'ın)
Yazmıyorum yazmıyorum yazınca da lafı uzatasım geliyor. Okumuyorsunuz sonra.
Polisiye severler klavye başına siz de yazın bana favorilerinizi.
Lafı bağlarken bir 'mim' yaratmış oldum.
Bir sonraki yazıda polisiye severlerin 'best of' larını küçük tanıtımlarla yayınlayayım. Eğlenelim biraz, çok suskun kaldık.

[görsel]




19 yorum:

  1. agatha christie ölüm oyunu süperdi

    YanıtlaSil
  2. Agatha Christie, Jo Nesbo ve Henning Mankell ne yazarsa/yazmışsa favorimdir =)

    YanıtlaSil
  3. Tess Gerritsen çıkan bütün kitapları ve Harlan Coben önerebilirim. Polisiye için harikadır.

    YanıtlaSil
  4. Öncelikle Bloğunu hatırlamış olmana çok sevindim:)
    Senin kütüphane görevlinle karşılaşmayı isterdim, favori kitaplarımız uyuşuyor onunla:)
    Bende James Patterson kitaplarının peşine düşmüştüm benim sadece 1 tane kitabı kaldı ulaşamadığım ama ona da ulaşmam an meselesidir, o hangilerini arıyor acaba:))
    Tami Hoag, kitaplarını da çok seviyorum ben, hatta kütüphanede kesin bütün kitapları vardır onların hepsini okumanı isterim.
    Bak bu mim fikrini de çok sevdim, yazını merakla bekliyor olacağım böyle topluca herkesin sevdiği kitapları bir arada okumuş olmak çok keyifli olacaktır.
    Benim listeleyebileceğim o kadar çok polisiye kitap var ki, aralarından bir kaç tane seçmeye çalışacağım.

    * Robert Crais - Unutulan Adam
    Aslında bütün kitapları demek isterdim. Mükemmel bir yazar, beni çok etkiliyor bütün kitapları sanki kitaptan okumuyor direk olayları canlı canlı içinde yaşıyorum.Birde Crais'in Dedektif Elvis Cole adında bir kahramanı var hayran kalmamak elde değil:)

    Michael Connelly - Unutulan Sesler
    Bu yazar içinde en az 4 kitabını daha eklemek isterdim. Çok güzel yazıyor çooookkk. Connelly kitaplarının muhteşem Dedektifi'de Harry Bosch, ona da o kadar alışmıştım ki gerçekten yakınlarımda bir yerde yaşadığını falan düşünüyordum artık :)

    Agatha Christie - 16:50 Treni
    Tabii ki sadece bir kitapla sınırlamak olmaz asla, ama benim için 16:50 Treni bütün kitapların önünde yer alır. Hatta hediye kitap alacağım zaman hiç düşünmeden bu kitabı alırım herkese.

    Robin Cook - Şeytan Zehiri
    Hastane içerisinde geçen olaylar konulu kitapları çok severim. Robin Cook kitapları da öyle, bu kitabı okurken çıldırmıştım resmen, hala kitaplığımda duran en kıymetli kitapların ilk sırasında yer alır.

    James Patterson - Kedi ve Fare
    Tek bir kitabı kaldı oda İlk Ölüm, bütün kitaplarını aynı heyecan ile okuyup bitirdiğim, kütüphanelerin vazgeçilmez yazarı James Patterson benim içinde mükemmel bir yazar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kütüphaneci de ilk ölümü arıyor :) nadir kitapta falan yok mu ya?

      Sil
  5. Ben tam bir polisiye hastasıyım.Yazarları mı yazsam kitapları mı yazsam karar veremedim:)Aslında beğenerek okuduğum o kadar çok kitap var ki.
    Şu linke bir bakın isterseniz:
    http://kitapcumhuriyetim.blogspot.com/search/label/Polisiye-Gerilim?

    YanıtlaSil
  6. on küçük zenci/agatha christie benim favorim:)

    YanıtlaSil
  7. on küçük zenci/agatha christie benim favorim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de agatha christiler arasındaki favorim o :)

      Sil
  8. Oğlak Yayınları'nın Maceraperes serisine bayılırım. Bilhassa Lilian Jackson Brown'un kedili serisi (Kırmızı Gören, Brams Dinleyen, Kanepe Atıştıran Kedi). Yerlilerden Mehmet Murat Somer'in Hop Çiki Ya Ya polisiyelerine biterim, travesti ddektif şahanedir. Ve Esmahal Aykol, çok severim polisiyelerini...

    YanıtlaSil
  9. Heeyyy polisiye, savulun, çenem düşecek birazdan.

    Aklından Bir Sayı Tut piyasaya fırtına gibi girmişti zamanında ama ben vasat bulmuştum onu.

    Psikoanalist (aynı kitap mı bilemedim ama) nefret ederek elimden attığım nadir bir iki kitaptan biri, nasıl sıkıcı nasıl anlatamam. Virginia Woolf bile okudum o Psikoanalist'i okuyamadım. Olmaz olsun öyle polisiye:)

    Bu aralar favorim İskandinav polisiyeleri. Misal Jo Nesbo'dan Nemesis; Camilla Lackberg'den Buz Prenses; Arnaldur Indridason'dan Sesler... Tek problem kitaplardaki tiplerin isimlerini anlamıyom. Dilim de dönmüyor, kadın mı erkek mi hiç belli değil, İskandinav isimleri pek zor oluyor annem:)

    Tabii klasik polisiyenin yeri ayrı. En son senin yolladığın o güzelim TUHAF BİR TURTA DAVASI'nı okudum. Bu sene en sevdiğim kitap oldu. Sende de vardı, okudun mu? Cin gibi, şahane bir kahraman ve klasik İngiliz kasabası atmosferi. Bayıldım.

    Bir de yerli polisiyelerden bahsetmeden geçemeyeceğim. Esmahan Aykol'un Kati Hirşel polisiyelerini ayıla bayıla okudum. Mehmet Murat Somer'in benim yeni keşfettiğim ama aslında eski Hop Çiki Yaya polisiyeleri ise evlere şenlik pek eğlenceli idi. Ama bunları da bulmak zor oluyor maalesef.

    Yaşasın polisiye diyerek sözlerime son verirken, senin yanaklarından; minik Alice'ciğimin tontiş patişlerinden hasretle öperim:)

    daha sık yaaaz:)

    YanıtlaSil
  10. bir de unutmuşum, Tami Hoag candır. Özellikle Gece Günahları ile Günah Kadar Suçlu; ailecek favori polisiyelerimizden idi:)

    YanıtlaSil
  11. Polisiye dedin mi aklıma hemen Agatha Christie gelir. Tabii Tes Abla'yı da unutmamak lazım.

    Aslı gibi benim de bu sene boyunca okuduğum en iyi polisiye Bir Tuhaf Turta Davası oldu. Allah'ımmm çok seviyorum Flavia'yı.

    Ejderha Dövmeli Kız serisini de atlamamak lazım. Hepimiz Lisbeth'iz :)

    Çok olmasa da kendi çapımda bir polisiye severim. Bu yazıya yapılan yorumlardan epey not alacağım gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
  12. Agatha Christie her zaman:) ve tabii ki Lawrance Block'un polisiyeleri özellikle de Mathew Scudder serisi

    YanıtlaSil
  13. Bu aralar Son Nefes, Son 18 Saniye ve Son Sürat adlı kitaplar okuduğum güzel polisiyelerdendi, tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
  14. Bu aralar Son Nefes, Son 18 Saniye ve Son Sürat adlı kitaplar okuduğum güzel polisiyelerdendi, tavsiye ederim...

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,kitap deyince ben de susamayacaklardanım :)

    Sevgili Judy'nin İskandinav yazarlarına bir eklemem olacak... son yıllarda her kitabını dört gözle beklediğim Henning Mankell. Tıpkı Michael Connelly'nin Harry Bosh'u gibi bir kahramanı var dedektif Wallander... Adli tıplı kitaplara bayılıyorsanız Patricia Cornwell'i mutlaka okuyun derim. Kitapları tek tek okunabilse de seriyi takip etmenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  16. James Patterson'ı ben de beğenerek okuyorum, çok akıcı ilerliyor ama bazen sonu biraz vasat bitebiliyor - veya Alex Cross serilerinde en azından.
    Agatha Christie kadar zevkle okuduğum bir yazar yok... Hepimizin bildiği bir yazar, kimsenin keşfetmesine ön ayak olacağımı sanmam :)
    iskandinav polisiyelerine yeni başladım, hoşuma gidiyor. Ben de Aslı gibi isimleri anlamakta zorlanıyorum, zaman zaman kadınları erkek, erkekleri kadın sanıyorum isimlerinin fonetiğinden dolayı.

    Patricia Cornwell çok beğendiğim bir yazar. Blowfly (Sinek diye mi çevrilmişti) ise yüz karasıydı bana göre - hiç beğenmedim. La Capitana doğru demiş, sıradan okunsa daha iyi.

    YanıtlaSil
  17. James Patterson'ın Alex Cross serisini okuyorum yavaş yavaş. Sevdim bayağı. Bir de polisiye delisi teyzem rahmetli Sydney Sheldon'a bayılırdı. Ben henüz okuyamadım ama bir göz at istersen :)

    YanıtlaSil